Beukenhaag of haagbeuk

De beukenhaag wordt vaak verward met de haagbeuk. Ze lijken op elkaar, maar kennen toch wel degelijk verschillen. Zo behoren de beukenhagen tot de familie van de beuken, terwijl de haagbeuk tot de familie van de berken behoort. Daarnaast groeit de haagbeuk een stuk sneller dan de beuken haag en is ook het blad verschillend van vorm. Maar het grootste verschil tussen deze twee haagplanten is dat de beukenhaag zowel in de zomer als winter voor een dichte, volle haag zorgt, terwijl de haagbeuk juist bladverliezend is in de winter. De reden om toch voor een haagbeuk te kiezen, kan te maken hebben met de grondsoort. Haagbeuken groeien namelijk beter op kleiachtige ondergronden, terwijl de beuken hagen het beter doen op zanderige gronden die niet te nat zijn.

Verschillende beukenhagen te koop

In onze webshop vindt u twee soorten beukenhagen; een rode en een groene variant. De groene beukenhaag, de Fagus Sylvatica, groeit sneller dan de rode variant, de Fagus Sylvatica Atropunicea. Doordat de groene soort sneller groeit, zijn de wortels van deze beuk eerder volgroeid en is deze haag eerder dicht en vol, dan de rode variant. Vaak kiest men dan ook voor de groene haag om een natuurlijke erfscheiding aan te leggen. In het najaar kleurt het blad van de beuken hagen naar een bruine herfstkleur, zodat je ook tijdens de winter een mooie dichte haag hebt.

Groene beukenhaag – Fagus Sylvatica

De groene variant van de beukenhagen wordt de Fagus Sylvatica genoemd. Deze hebben zomers een mooi groen blad, welke in het najaar verkleurt naar een herfstbruine kleur. De haag behoudt zijn blad, zodat je ook in de winter een mooie volle haag hebt. In het voorjaar maakt het bruine blad plaats voor nieuw, groen blad en krijgt uw tuin weer een mooie frisse uitstraling. De groene beukenhaag is een snelgroeiende plant, welke zowel in de zomer als winter voor voldoende privacy zorgt.

Rode beukenhaag – Fagus Sylvatica Atropunicea

De andere variant van de beukenhaag heeft een rood blad en wordt de Fagus Sylvatica Atropunicea genoemd. De rode variant groeit minder snel dan de groene beukenhaag, maar geeft uw tuin wel een mooie luxe uitstraling dankzij de rode glans. In de zomer hebben de bladeren van de rode haag een rode, paarsachtige kleur, die in het najaar langzaam verandert in een warme bruinrode tint. Aan het einde van de winter woerden de bladeren nog iets lichter en in het voorjaar verschijnen er nieuwe volle bladeren. Zo blijft de rode beukenhaag het hele jaar door boeiend.

Wanneer kunt u de beukenhaag planten

De beste tijd voor het planten van de beukenhaag is in de maanden oktober tot en met april. De plant is dan in rust en er wordt geen energie gestopt in de aanmaak van nieuwe bladeren. De energie van de beukenhaag gaat dan naar de groei van de wortels. In het voorjaar, wanneer de bladgroei weer begint, zijn de wortels sterk genoeg en is de kans op overleving van de haag een stuk groter. Wanneer de beukenstruik in pot gekweekt is, kunt u de beuk het hele jaar door planten. Uiteraard wordt het aanplanten afgeraden bij vorst en extreem natte grond.

Tips bij het planten van de beukenhaag

Wanneer u een beukenhaag kopen wilt, is het uiteraard belangrijk deze op de juiste wijze aan te planten. Met onderstaande tips kunt u prima zelf de beukenhaag planten. Reken vooraf uit hoeveel planten u nodig heeft, zodat u overal evenveel ruimte tussen de planten kunt houden en er geen onnodige gaten ontstaan.

  • Span een draad en vorm een lijn, zo weet u zeker dat de haag mooi recht aangeplant wordt
  • Spit een geul van 30 centimeter breed en 20 tot 30 centimeter diep
  • Het uitgespitte zand kan gemengd worden met vivimus, ter verbetering van de bodem
  • Gooi wat van dit gemengde zand in de geul voordat de beukenhaag in de geul gezet worden
  • Plaats de beuken op ongeveer 20 centimeter afstand van elkaar in de geul
  • Vul de geul verder op met het zand en duw de beuken goed aan
  • Geef de beuken haag ruim water, zodat alle lucht rondom de wortels verdwijnt

Hoeveel planten voor de beukenhaag bestellen

Het is verstandig vooraf te berekenen hoeveel planten u nodig heeft om een mooie, dichte beukenhaag te vormen. U kunt kiezen voor een dubbele rij, maar een enkele rij volstaat in veel gevallen ook. Bij een enkele rij plant u om de 20 cm een beukenstruik in een rechte lijn. Ook bij een dubbele rij dient u ook deze afstand aan te houden, maar plant u de beuken aan in een W-vorm (geschaard). Een dubbele rij beukenhaag planten geeft sneller een dicht resultaat, maar ook een enkele rij met wat meer beuken per strekkende meter is een prima alternatief. In sommige gevallen is het namelijk wat beschikbare ruimte betreft niet mogelijk een dubbele rij te planten.

Het onderhoud van de beuken hagen

Beukenhagen kunnen 2 keer per jaar gesnoeid worden. Door regelmatig snoeien creëert u een mooie strakke haag. De periode eind mei tot half juni is een goede tijd de haag te snoeien. De beukenhaag blijft dan mooi dicht en compact. De tweede knipbeurt kan in de herfst gedaan worden. Gebruik voor het snoeien een scherpe heggenschaar. Door van onder naar boven te knippen valt het blad makkelijk op de grond. U kunt het dan eenvoudig opvangen door een zeil onder de haag te plaatsen. Een paar weken na het snoeien van de haag loopt hij weer mooi fris uit. Als er vanaf het begin goed gesnoeid word voorkomt u dat de haag kaal wordt aan de onderkant. Het bij bemesten van de beukenhaag kan in het voorjaar met een organische mest of koemest korrels.